Ok

En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies. Ces derniers assurent le bon fonctionnement de nos services. En savoir plus.

13/06/2007

Bientôt l'UNESCO aussi va examiner les affaires immobilières du quartier juif

Le site index.hu annonce que l'action conjointe de l'association Óvás! et de l'association des Mardis hongrois de Paris a permis d'obtenir l'envoi d'une mission d'experts de l'UNESCO dans le quartier juif de Budapest pour vérifier ce qui s'y passe. L'article précise que cette mission sera financée conjointement par l'Office du patrimoine hongrois (organisme d'Etat) et la ville de Budapest. Il souligne que l'association des Mardis hongrois a recueilli plus de 200 signatures parmi lesquelles des personnalités éminentes comme Pierre Housieaux, Président de l'association du Paris historique, Dominique Bertinotti, maire du 4ème arrondissement de Paris, Michel Schulman, l'un des directeurs de la radio française et des Hongrois célèbres vivant à Paris comme François Fejtö, écrivain, journaliste et membre de l'Académie des Sciences de Hongrie, Ivette Biró, autorité scientifique en matière de cinéma et l'écrivain Tibor Méray.
L'arrivée des experts de l'UNESCO est envisagée à l'automne selon Tamás fejérdy, directeur de l'Office du Patrimoine hongrois.
Index aurait voulu interroger György Hunvald, maire du VIIème arrondissement, sur la mission de l'UNESCO, mais ce dernier n'a pas encore répondu à sa demande.

La totalité de l'article en langue hongroise ci-dessous et sur le site de Index.hu

Hamarosan az UNESCO is vizsgálni fogja a zsidó negyedben zajló ingatlanügyleteket  

Az Óvás! Egyesület és a Madris hongrois de Paris francia kulturális egyesület közös akciót szervezett, és Magyarországra kérette az UNESCO világörökség központjának tényfeltáró küldöttségét, hogy elemezzék, mi történik a Budapest VII. kerületében. A régi pesti zsidónegyed historizáló és szecessziós épületei a világ legnagyobb egyben magmaradt zsidó negyedét alkotnák, ám az utóbbi évek ingatlangazdálkodási módszereinek köszönhetõen már közel 40 százalékát vagy lebontották, vagy teljesen átalakították.

A Madris hongorois de Paris már több mint 200 aláírást gyûjtött a pesti zsidónegyed értékeinek megõrzéséért, melyet az UNESCO-nak is eljuttattak. Az aláírók közt szerepel az Association Paris Historique elnöke Pierre Housieaux, a párizsi 4. kerület polgármesternője (ez az ottani zsidónegyed, a Marais kerülete) Dominique Bertinotti, a francia rádió egyik igazgatója Michel Schulman, és többek közt olyan ismert nevû Párizsban érõ magyarok, mint Fejtõ Ferenc, író, újságíró, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Bíró Ivette filmtudományi szaktekintély és Méray Ferenc író.

Fejérdy Tamás a Világörökség Nemzeti Bizottság Titkárság vezetõje a Fővárosi Önkormányzattal közösen most készül Magyarországra meghívni az UNESCO vizsgálóbizottságát. Érkezésünk Fejérdy véleményes szerint kora õszre várható.

Az Index szerette volna megkérdezni Hunvald Györgyöt, a VII. kerület polgármesterét is az UNESCO tényfeltáró bizottságának meghívásáról. Ám a nemzetközi szekértõkkel kapcsolatos kérdéseinkre ez idáig nem érkezett válasz.

Les commentaires sont fermés.