Ok

En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies. Ces derniers assurent le bon fonctionnement de nos services. En savoir plus.

23/11/2007

Visite à Budapest de Michel Polge, expert de l'ICOMOS, du 5 au 7 novembre 2007

Le point sur la situation (en langue hongroise) et la visite de Michel Polge, expert de l'ICOMOS qui s'est rendu à Budapest du 5 au 7 novembre 2007.

Compte-rendu sur le site Epitészforum (forum professionnel des architectes)

Moratóriumot követelnek – civilek találkozója a francia szakértővel

Az elkövetkezendő hetekben érdeklődéssel - "vigyázó szemekkel" - várhatunk egy jelentést Párizsból - hazai dolgainkról. Michel Polge építész-urbanista, az ICOMOS CIVVIH (Történeti Városok és Falvak Nemzetközi Bizottsága) tagja, a franciaországi Város- és Lakásügyi Minisztériumhoz tartozó "A Méltatlan Lakáskörülmények Ellen Küzdő Nemzeti Pólus" alelnöke 2007. november 5-7. között szakértőként tartózkodott Budapesten hivatalos, úgynevezett „reaktív monitoring” látogatáson. Jövetelének célja az volt, hogy - miután sokéves tapasztalatokkal rendelkezik a városrehabilitációban - tanulmányozza a budapesti világörökség helyszínt, "különösen a régi pesti zsidónegyed (belső Erzsébetváros és belső Terézváros) megőrzési állapotát" - mint azt a látogatást megelőző közös kommünikéjében kiemelte a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

A látogatás programjába kedden, november 6-án délutánra illesztették be a találkozást a cilvil szervezetek képviselőivel. Polge rövid bemutatkozásában igen tájékozottnak tűnt a budapesti helyzetet illetően, és külön kiemelte, hogy az Erzsébetváros érintett területe európai összehasonlításban is nagy értéket képvisel, ezért a feltétlenül meg kell találni megőrzésének módját. Tapasztalata szerint viszont a befektetők főképp csak bontásokban gondolkoznak, ami viszont nem egyeztethető össze a világörökségi státusszal. Legelsősorban tehát gazdasági eszközöket kell találni arra, hogy a befektetők tevékenységét helyes mederbe lehessen terelni. Ahhoz hogy "a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon", szigorú szabályozásra van szükség, melyen belül a tőke mozgástere is biztosított.

 

A Síp utca 8-10. szám alatti beépítés látványterve
Jávor István, az ÓVÁS! elnöke először dokumentumokat adott át (nyomtatott és elektronikus formában), majd Perczel Anna építész elmondta, hogy ismeretük szerint annyi bontási engedélyt adtak ki az utóbbi időben, és többnyire annyira gyatra építészeti minőségűek az építésre engedélyezett tervek, hogy csakis a gyorsan bevezetett változtatási tilalom lehet a kezdő lépés a teljes értékvesztés megakadályozásához. Jogszerűek ugyan a kiadott építési engedélyek, azonban ha valóban sok megépül a tervezett házakból, abból sokkal nagyobb botrány lesz, mint egy moratórium elrendeléséből. Konkrét példaként a Síp utca 8-10. szám alatti házak esetét említette, ahol - a Dohány utcai zsinagóga közvetlen közelében - szállónak nevezett, ám inkább lakótelep színvonalú, 8 emeletes tervekre adtak ki egedélyt, és a bontásokat már végre is hajtották. Említette még, hogy készült ugyan egy tervezet úgynevezett management plan-re, ami halaszthatatlan az összehangolt cselekvéshez a világörökségi terület kezelésére, ám 2002 óta ennél több nem történt, nincs szervezet, ami egybefogná a területet. Ezért egyre gyakrabban előfordul, hogy régi lakókat meglehetősen durván kiköltöztetnek, voltaképpen lakosságcsere folyik az önkormányzatok tudtával. A házak eladását az önkormányzatok nem nyilvánosan hirdetik meg, illetve hollandok, akik a megőrzés szándékával - bevett hazai gyakorlatuk alapján - próbáltak ingatlant vásárolni, nem tudtak érdemi tárgyalásokat kezdeni céljuk megvalósítátására.

 

Michel Polge, a tolmács hölgy, Soós Gábor és Fiala István
Michel Polge elmondta, hogy az ÓVÁS! tevékenysége jól ismert Franciaországban, egyre többen szereznek tudomást a helyzetről, aminek megoldására feltétlenül megoldást kell találni.

Mint megtudtuk, Michel Polge, aki az ICOMOS/KÖH vendégeként érkezett a vizsgálati útra, találkozott Budapesten az OKM és az ÖTM képviselőivel, többek között Fegyverneky Sándor országos főépítésszel, a Főváros képviselőivel, - Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettessel és Beleznay Éva főépítésszel, továbbá az érintett kerületek polgármestereivel és más felelőseivel. A kerületi polgármesterek a civilekkel történt találkozót követően újabb beszélgetést kértek Polge-tól, aki kérte hogy befektetőkkel is konzultálhasson. Elutazása előtt volt még egy kerekasztal beszélgetés, amiről nincs részletes információnk.

Bár nem tartozik közvetlenül a témához, de a KÖH elnöke, dr. Mezős Tamás 7-én délután váratlanul lemondta azt a sejtóbeszélgetést, amit november 8-án délelőtt 10 órára hirdettek meg a következő témákban: a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szervezeti átalakulása, a Budai Vár rekonstrukciójának terve, a KÖH műemlékvédelmi stratégiája, kiemelten Bábolna helyzete, valamint azok a napi aktualitások, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot.

Visszatérve a francia szakértői látogatásra, Michel Polge tapasztalatairól, szakvéleményéről az ICOMOS Párizsi központja számára ad jelentést, amelyet az testületi véleménnyé formálva továbbít az UNESCO Világörökség Központjának. Ezután készül el az UNESCO-ICOMOS közös jelentése. A jelentésről tájékoztatást kap az UNESCO Világörökség Bizottsága, és természetesen Magyarország, mint az 1972-es Világörökség Egyezmény Részes állama, egyben a szakértői látogatás kezdeményezője.

vm

et sur le site du KÖH (Kulturális Örökéségvédelmi Hivatal), Office de défense du patrimoine hongrois.

 

Les commentaires sont fermés.