Ok

En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies. Ces derniers assurent le bon fonctionnement de nos services. En savoir plus.

13/12/2007

Le quartier juif disparaît - Pourquoi les institutions communautaires se taisent ? Pusztul a zsidó negyed – a hitközség miért hallgat?

 Un article paru le 30 janvier 2007 dans le quotidien hongrois HVG.HU démonte les mécanismes de la spéculation et analyse les raisons du silence des institutions juives face à la destruction du quartier.

Ils poursuivent la démolition du quartier juif historique malgré les protestations, avec la construction d'un nouveau type d'agglomération, ils l'abîment définitivement. Les associations juives observent avec pas mal de passivité les résultats, la fédération des institutions juives de Hongrie ne manifeste pas vraiment un sérieux intérêt, le Mazsihisz non plus. Voyons pourquoi ? Son vice-président, du temps encore de sa présidence, achetait lui-même trois immeubles à proximité immédiate de la grande synagogue. 

L'article complet sur HVG.HU du 30 janvier 2007  

A történelmi zsidó negyedet - a tiltakozások ellenére - tovább bontják, új lakótelepszerű házak felhúzásával végleg tönkreteszik. A zsidó civil szervezetek meglehetősen passzívan figyelik a fejleményeket, nem mutat komolyabb érdeklődést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Mazsihisz sem. Vajon miért? Alelnöke, még elnöksége idején, maga is vásárolt három házat a zsinagóga közvetlen szomszédságában.

 ...

A 2002-es házvásárlások már mind a sajátos VII. kerületi módszer szerint, tulajdonjog fenntartással történtek. Ez azt jelenti, hogy az eladó, jelen esetben a VII. kerületi önkormányzat addig megtartja a tulajdonjogot, amíg a vevő, jelen esetben Tordai és Társa Kft. ki nem fizeti a teljes vételárat. A hvg.hu utánajárt: a Síp utcai házak „tulajdonjog fenntartással” történt adásvételét máig nem törölték sima „vétel” megjegyzésre a földhivatali nyilvántartásban. Eszerint a cégnek még nincs rendelkezési joga az épületek felett, de az átépítést, vagy részleges bontást a tulajdonos önkormányzat hozzájárulásával bármikor jogszerűen megkezdheti.

Ez utóbbi, „fenntartásokkal zajló házvásárlás” bevált módszer volt a Nemzeti Nyomozóirodai feljelentésben is szerepelő Szíjártó Piroska cégei kapcsán. Az ő üzleti köréhez tartozó ingatlan spekulánsoknak ez jelentette a jogi kiskaput: egy-egy ház opciós vételi jogát egyetlen fillér befektetése nélkül adhatják el, és a valódi vételárat sem nekik, hanem a végleges beruházóknak kell kifizetni az önkormányzat kasszájába. Gyakorlatilag tehát minden befektetés nélkül csak a hasznot zsebelték be, ami egy-egy ház tulajdoncseréjénél sokszáz millió forint is lehetett. Vélhetően a valódi beruházónak is megérte a kvázi ingatlanközvetítőkön keresztül bevásárolni Erzsébetváros szívében. Igazi vesztes csak a lakásából kitett bérlő és az önkormányzat volt. Ha ez így van, vajon miért javasolta a közgyűléseken Hunvald György polgármester a zsidónegyed ingatlanjainak pályázat nélküli eladását, és vajon miért hagyta jóvá politikustársainak többsége minden alkalommal e javaslatokat?

 ...

Commentaires

OUI, pourquoi les institutions juives, religieuses ou laïques ne bronchent pas ?
Si les premières intéressées agissent de cette manière, pourquoi au niveau national, européen et international, les instances manifesteraient le moindre intérêt ?
Le quartier est classé sur le plan mondial... Quelle honte de voir le si peu de réaction de ceux qui détiennent le pouvoir d'agir.
Maurice SCHIFF, alias Maurice La Baraka

Écrit par : Maurice SCHIFF, alias Maurice La Baraka | 14/12/2007

Les commentaires sont fermés.