Ok

En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies. Ces derniers assurent le bon fonctionnement de nos services. En savoir plus.

09/02/2008

Scandaleux !!! "Rénover en conservant" osent-ils prétendre.

Des gens sans vergogne !!! Voici le communiqué de presse des investisseurs qui sont en train de dénaturer le proche environnement de la grande synagogue de Budapest.

"Rénover en conservant"

Placement dans des appartements de luxe dans le voisinage de la synagogue

Osent-ils afficher dans leur communiqué !!! Ils prétendent défendre le patrimoine architectural et l'aspect visuel du quartier alors que nous assistons à du vulgaire façadisme, procédé qui a dénaturé des villes comme Bruxelles et qui est aujourd'hui largement décrié par tous les professionnels de l'architecture, de l'urbanisme et du patrimoine.

 Nous publierons bientôt les images qui accusent.

 

„Megőrizve megújítani”

- Luxus lakóingatlan-beruházás 
a zsinagóga szomszédságában -
 

Hamarosan megkezdődik a Herzl Passage nevű luxus lakóingatlan-együttes építése a pesti zsidónegyedben. A magyar társtulajdonosokkal rendelkező spanyol ingatlancsoport 2009 végéig több mint 100 lakásból álló komplexumot épít a Dohány utcai zsinagóga szomszédságában, két műemléki védettség alatt álló épület részleges újjáépítésével és felújításával. A munkálatok során nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a műemlékvédelem és a korszerűség ötvözeteként az épületek visszanyerjék eredeti külsejüket. Az utcakép – és ezáltal a környék – egységes arculatának megőrzése érdekében a házak homlokzatát is eredeti állapotukban tartják meg.

Történet

A felső kategóriás lakásoknak otthont adó épület Herzl Tivadar (Theodor Herzl, 1860-1904) politikus-íróról kapta nevét. Herzl a Zsidó Állam megálmodójaként, a Cionista Világszervezet megalapítójaként vonult be kora történelmébe. Egykori, Dohány utcai lakhelyén máig emléktábla őrzi a híres politikus emlékét. A beruházó elképzelése szerint az épületegyüttes, amely újra a régi fényében tündököl majd, méltón viseli a magyar zsidóság történelmének kiemelkedő alakjának nevét.

A Dohány utca 10. szám alatti épület 1844-45-ben épült Hild József tervei alapján. A korábbi tulajdonosok között több, akkoriban jól ismert közéleti személyiséget is megtalálhatunk. Kassovitz Hirsch Jakab nagykereskedő építtette és birtokolta az ingatlant és a hozzá kapcsolódó Síp utca 10. szám alatti házat. Később Tolnai Simon nyomdatulajdonos, lapkiadó tulajdonába került. A szomszédos épületben (Dohány utca 12-14.) működött Tolnai kiadóvállalata és nyomdája. Nevéhez fűződik többek között a Tolnai Világlapja című lap. Cégének részvénytöbbsége 1940-ben az állam tulajdonába került, 1949-ben pedig – államosítás címén – bekebelezte azt a Forrás Nyomda.

A Dohány utca 10. szám alatti ház szerepel az 1949-ben kiadott műemlékjegyzékben, amelyben még nincsenek védettségi kategóriák. 1952-től II. rendű műemlékként tartották nyilván. Az 1960-ban kiadott műemlékjegyzék „műemlékjellegű” besorolással tartotta nyilván. Minősítése a későbbi, 1967-ben, 1976-ban, valamint 1990-ben kiadott műemlékjegyzékek alapján sem változott.

A projekt

A Herzl Passage-nak otthont adó épületekre 2006-ban adtak ki részleges bontási, illetve építési engedélyt. A tervek a Korényi és Társai Építész Irodában készültek, együttműködésben a spanyol DNA Építészirodával.

A bontást a Land-Bau Kft. végzi, az alapozási munkálatokról pedig a Swietelsky Kft.-vel folynak tárgyalások. Az építkezés 2008 márciusában indul a Tordai és Társai Kft., mint ingatlanfejlesztő beruházásában. A spanyol-magyar tulajdonban lévő Tordai és Társai Kft. többségi tulajdonosa a spanyol Urnova magyar leányvállalata, a Spanyol Ház Kft.

A projektmenedzseri és értékesítési feladatokat a Hi Grupo Kft. végzi. A spanyol-magyar tulajdonú társaság komoly tapasztalatokkal rendelkezik a városrehabilitációs és műemléki beruházások terén: a közelmúltban mutatták be többek között az V. kerületi Október 6. utca és a Szabadság tér sarkán épülő luxusszálloda terveit. A műemléki védettség alatt álló, ma még romos házat – Spanyolországból behozott speciális technológiai megoldás segítségével – a több mint kétszáz évvel ezelőtti állapotnak megfelelően állítják helyre.

A Herzl Passage építését a tulajdonos 30-40 százalék saját forrásból, a fennmaradó részt pedig banki hitelből finanszírozza. A pénzügyi háttér biztosításáról a KDB Bankkal folynak előrehaladott tárgyalások, a szerződés aláírására az elkövetkezendő napokban kerülhet sor.

A luxus lakóingatlan-együttes összesen 104, 60-190 négyzetméter közötti alapterületű lakást foglal magában. Az értékesítés a kivitelezéssel párhuzamosan idén márciusban kezdődik, a négyzetméterárak 4 200 eurótól indulnak.

A 33 millió euró értékű projekt befejezését 2009 végére tervezi a tulajdonos beruházó Tordai és Társai Kft. A társaság reményei szerint nemcsak egy új, minőségi lakókörnyezetet sikerül megalkotniuk az évtizedek óta pusztuló épületek helyén, hanem jó példával járhatnak más, a pesti zsidónegyed megőrzésében érdekelt befektetők előtt. 

***

Céginformáció

A spanyol Urnova cégcsoportot 1989-ben alapították Mallorca szigetén. A társaság komoly ingatlanfejlesztési tapasztalatokkal rendelkezik elsősorban a lakóingatlanok területén. Beruházásaik között elsősorban felső kategóriás lakóegyüttesek találhatók, amelyek presztízse jóval az átlagos piaci színvonal és érték fölé emeli azokat.

Az Urnova a közeljövőben két magyarországi projekt megvalósítását tervezi hazai leányvállalatán, a Spanyol Ház Kft.-n keresztül: a hamarosan induló Herzl Passage-on kívül a Balatoni úton egy több mint 800 lakásból álló komplexum előkészületei folynak.

www.urnova.com 

A Hi Grupo spanyol és magyar vállalkozók, valamint vezető szakemberek alkotta vegyes vállalat. A társaság Magyarországon nyolc éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, különböző gazdasági ágazatokban. Tevékenységi körébe főként az ingatlan-tanácsadás és új magyarországi piacok felkutatása tartozik.

A Hi Grupo a Madridi Ingatlanfejlesztők Szövetségének tagja. Célja a spanyol befektetések különféle gazdasági ágazatokba történő irányítása, koordinálása. A cég spanyol és magyar nyelvű szakmai tanácsadással segíti elő a gazdasági kapcsolatok létrejöttét, és hárítja el a befektetéseket esetlegesen hátráltató nyelvi, jogi és technikai akadályokat, mintegy hidat építve a magyar állami szervek és a spanyol magánbefektetők között.

Az elmúlt időszakban a Hi Grupo közvetítő szerepet játszott többek között a Podmaniczky Program egyes elemeinek, több budapesti kerület fejlesztési programjának, továbbá vasúti pályaudvar-fejlesztések kidolgozásában.

Ezen törekvések hozzájárulnak ahhoz, hogy a legjelentősebbnek számító német, osztrák, amerikai, angol, japán, francia és olasz vállalatok után a spanyol befektetők is hozzájárulhassanak Magyarország további gazdasági fejlődéséhez.

A Hi Grupo a fenntartható fejlődés jegyében elkötelezett híve a környezet védelmének. Feladatának tekinti Budapest művészeti és kulturális örökségének megőrzését.

www.higrupo.com 

További információ:

Pedro Valencia Moro

Hi Grupo Kft.

Tel.: (+36) 269 1678

Fax: (+36) 354 0686

E-mail: info@higrupo.com

 

Les commentaires sont fermés.