Ok

En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies. Ces derniers assurent le bon fonctionnement de nos services. En savoir plus.

20/02/2008

La construction déplait aussi au Mazsihisz - A Mazsihisznek sem tetszik az építkezés

"Les travaux de constructions de la société appartenant à Péter Tordai, ex vice-président du Mazsihisz (fédération hongroise des communautés juives) se poursuivent. Dans un article précédent nous évoquions déjà que les travaux de construction de l'ensemble d'habitations de luxe du Passage Herzl, aux 8 et 10, rue Sip commenceraient en mars. La direction du Mazsihisz est en désaccord avec la construction du projet de complexe de luxe.

...Dans une lettre adressée au journal, les dirigeants du Mazsihisz déclarent : les travaux de la rue Sip sont menés par Péter Tordai au nom de son entreprise privée, la fédération Mazsihisz n'a rien à voir avec cela en aucune façon, au contraire elle désavoue particulièrement la construction de ce projet monstrueux dans le voisinage de la synagogue principale de la rue Dohány. Auparavent, l'association Óvás! avait protesté contre le commencement des travaux de démolition des 8 et 10 rue Sip, plus tard l'association culturelle des Mardis hongrois de Paris s'était raccrochée à leur action. La pétition de ces derniers avait reçu plus de 300 signatures - parmi eux les représentants internationaux d'associations juives - en réclamant la sauvegarde du vieux quartier juif de Budapest. Avec Óvás! ils faisaient valoir que, faisant partie du patrimoine mondial de l'UNESCO, ce n'était pas seulement un trésor hongrois, mais celui du monde entier."

********************

Tordai Péter cégének építkezése tovább folytatódik. Korábbi cikkünkben már említtettük, hogy a Síp utca 8. és 10. szám alatt márciustól kezdődnek a Herzl Passage luxusingatlan-együttes kivitelezési munkálatai. A Mazsihisz vezetősége nehezményezi a Dohány utcai zsinagóga mellé tervezett komplexum megépítését.

A VII. kerületi önkormányzat döntése értelmében május végéig védelem alatt áll a pesti zsidónegyed. Emiatt semmilyen építési engedélyt nem lehet kiadni a védettséget élvező kétszázhuszonhat épületre. Ez a döntés viszont nem vonatkozik a már érvényes építési engedéllyel rendelkezőkre. Ezek közé tartozik Tordai Péter cége is, a Tordai és Társa Kft. valamint a Síp utca 8. és 10. alatt épülő Herzl Passage luxusingatlan-együttes többségi tulajdonosa, a spanyol Urnova cég magyar leányvállalata, a Spanyol Ház Kft. Korábbi lapszámunkban helytelenül jelent meg az a közlés, miszerint Tordai jelenleg a Mazsihisz alelnöke lenne.

Ezt a pozíciót, valamint az elnöki tisztet korábban töltötte be a felekezeti szervezetnél – ebben az időszakban vásárolta meg a Síp utca 8. és 10. alatti épületeket. Tordai Péter jelenleg a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumi alelnöke. A Mazsihisz vezetői lapunknak eljuttatott levelükben kijelentik: a Síp utcai építkezést Tordai Péter magánvállalkozásban végzi, ahhoz a Mazsihisznek semmilyen szinten nincs köze, sőt különösen nehezményezik a Dohány utcai főzsinagóga szomszédságába tervezett monstrum megépítését. Korábban az Óvás! Egyesület tiltakozott a Síp utca 8. és 10. alatt megkezdett bontási munkálatok miatt, akciójukhoz később csatlakozott a Mardis Hongrois de Paris francia kulturális egyesület. Ennek petícióját több mint háromszázan – köztük a nemzetközi zsidóság képviselői – írták alá a régi pesti zsidónegyed megőrzését követelve. Az Óvással együtt arra hivatkoztak, hogy az UNESCO világörökség részévé nyilvánított terület nemcsak Magyarország, hanem "az egész világ kincse".

Source Magyar Hirlap 

Les commentaires sont fermés.