Ok

En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies. Ces derniers assurent le bon fonctionnement de nos services. En savoir plus.

20/07/2008

L'UNESCO s'inquiète pour les immeubles de Budapest - Aggódik az UNESCO a budapesti épületek miatt

Un article paru sur Kossuth Rádió qui en dit long sur les personnalités qui ont en charge la protection du patrimoine culturel hongrois, leur mauvaise foi, leurs mensonges, et leur complicité. Et tout cela bénéficie du silence du ministre de la culture, du parti politique au pouvoir et de l'opposition. Y aurait-il collusion ? Intérêts croisés ? 

"Le Comité du Patrimoine de l'UNESCO s'inquiète notamment des affaires budapestoises. Il reproche les démolitions permanentes en cours des anciens immeubles de valeur dans les environs du site du Patrimoine mondial de l'avenue Andrássy. Ils s'inquiètent même de ce qu'on construise des immeubles de qualité discutable à la place des anciens.

Le président de l'Office de protection du patrimoine culturel hongrois (KÖH), Tamás Mezős a déclaré à notre radio: l'architecte en chef de l'Etat français, Michel Polge est venu à Budapest à l'automne dernier. Il a regardé le territoire du Patrimoine mondial en tant que missionné par l'UNESCO, en particulier l'état du centre d'Erzsébetváros, du quartier juif. Un rapport a été établi suite à cette visite, dans lequel, entre autres, figure qu'il faut édicter un moratoire sur les transformations sur le territoire. Ils se sont constamment mis d'accord là-dessus avec le maire du VIIème arrondissement a déclaré Tamás Mezős, qui rappelle: l'UNESCO sur la base du rapport de Polge a retiré la demande de moratoire de la résolution publiée, car il s'était réalisé entre temps. Sur le territoire du centre d'Erzsébetváros, il y a moratoire aussi actuellement.

A notre remarque concernant la rue Nagydiófa où même maintenant il y a des protestations, car le démarrage de la démolition d'un immeuble est prévu à court terme, Tamás Mezős a dit: le 8, rue Nagydiófa a été placé sur la liste des démolitions avant la création du moratoire.

Trad. JPF d'un extrait de l'article ci-dessous publié sur Kossuth Rádió

********************

"Aggódik az UNESCO Világörökség Bizottsága, mégpedig a budapesti ügyek miatt. Kifogásolja az értékes régi épületek folyamatban lévő bontását az Andrássy úti világörökségi helyszín környékén, különösen a zsidó-negyedként emlegetett belső Erzsébetvárosban. Ugyancsak aggódnak amiatt, hogy a régiek helyébe kérdéses minőségű kortárs épületeket építenek.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, Mezős Tamás rádiónknak elmondta: tavaly ősszel járt Budapesten a francia állami főépítés, Michel Polge. Az UNESCO küldötteként megnézte a világörökségi területet, illetve a belső Erzsébet város, a zsidó-negyed állapotát. Erről a látogatásról készült egy jelentés, amelyben a többi között az szerepel, hogy változtatási tilalmat kell elrendelni a területen. A VII. kerület polgármesterével folyamatosan egyeztettek erről – mondta Mezős Tamás, aki emlékeztetett: az UNESCO a Polge-jelentés alapján megfogalmazott határozatból kivette a moratóriumot, mint javaslatot, mert az időközben megvalósult. A belső erzsébetvárosi területen jelenleg is változtatási tilalom van.

Felvetésünkre, hogy a Nagydiófa utcában még most is tiltakoznak, mert az egyik épület bontása hamarosan megkezdődik, Mezős Tamás elmondta: a Nagydiófa utca 8. a változtatási tilalom életbe lépése előtt került a bontási listára.

Azt szoktam mondani, hogy abban az esetben, ha múzeumi tárgyként, műtárgyként értékeljük az épületeket, ezek előbb-utóbb elvesztik funkciójukat és önmaguktól fognak elpusztulni. A Nagydiófa 8. szám alatti épület egy többszörösen átépített földszintes épület. Ahogy azt a városrendező szakmában szokták nevezni: egy térbeli foghíj helyzet van, két oldalán magasabb épületekkel és városszerkezetileg ez megváltoztatandó, megváltoztatható.

A változtatási tilalom azt jelenti, hogy addig, amíg nincs konkrét intézkedés a belső Erzsébetváros 2526 épületéről, addig nem fog semmi sem történni – magyarázta Mezős Tamás. „Ez egy olyan pillanatnyi levegővételnyi szünet, amikor nem az események után rohanva próbáljuk meg eldönteni, hogy mit is tegyünk az egyes épületekkel, hanem előre intézkedünk és meghatározzuk azt, hogy a befektetők mit tehetnek akkor, ha elhatározzák, hogy azon a területen dolgoznának” – tette hozzá a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke."

Source Kossuth Rádió du 16 juillet 2008

Les commentaires sont fermés.