Ok

En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies. Ces derniers assurent le bon fonctionnement de nos services. En savoir plus.

21/09/2008

L'Etat hongrois mis face à ses responsabilités

Tudni, képzelni, lenni

Népszabadság • N. Kósa Judit   • 2008. szeptember 21.

Sous le titre "Tudni, képzelni, lenni" (Savoir, imaginer, être) un excellent article paru le 21 septembre sous la plume de Judit N. Kosa dans le quotidien Népszabadság.

A l'occasion des journées du Parimoine, le ministre de la culture, István Hiller a déclaré "c'est tout à fait différent de savoir ou d'imaginer comment est un endroit donné, que d'y être vraiment". Judit N. Kósa, dans l'article, prend le ministre au mot, et lui suggère d'aller faire un tour dans le Quartier juif de Budapest (Erzsébetváros) et lui rappelle qu'il n'a même pas eu un mot lorsque son parti (parti socialiste) a voté aux côtés du FIDESZ (parti de droite) le règlement d'urbanisme de l'arrondissement ouvrant largement les portes aux démolitions.

*****************

Ezen a hétvégén, bármilyen legyen is az idő, milliók kelnek majd útra, hogy engedjenek a nyitott kapuk csábításának. A másfél évtizedes hagyomány mára meggyökeresedett: egyre többen tudják, hogy ilyenkor olyan helyekre is be lehet jutni, ahová máskor nem. A polgárok szeptember harmadik hétvégéjén rohammal veszik be a Sándor-palotát, belesnek mások lakóházainak rendes körülmények közt mágneszárral védett kapui mögé, gyárat látogatnak és atomtemetőt...

Egészen más tudni vagy elképzelni, milyen egy adott hely, mint valóban ott lenni - mondta az örökségnapok apropóján Hiller István kulturális miniszter, és ettől nekem kedvem támadt sétára invitálni a zsidónegyedbe. Hogy ne csak elképzelni legyen módja, miként fest a várostervezési koncepció nélkül, pusztán a nyers gazdasági érdek által irányítottan "megújított" városrész, hanem a saját szemével lássa a kiürített, bontásra váró, másfél évszázados házcsontvázakat, és az összevont telkeken épült üvegszemű monstrumokat. És egyúttal megkérdezném: ugye nem gondolja, hogy az örökséget évente egy hétvégén, kampányszerűen kell védeni? Hiszen a szándék komolyságát igencsak megkérdőjelezi a tény, hogy éppen ő adta vissza "megfontolásra" az örökségvédelmi hivatalnak a zsidónegyed műemléklistáját (megfontolták, majd meghúzták), és egy szava sem volt, amikor pártja a Fidesszel öszszefogva a fővárosban megszavazta a kerület bontásközpontú fejlesztési tervét.

Source : Népszabadság

Les commentaires sont fermés.