Ok

En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies. Ces derniers assurent le bon fonctionnement de nos services. En savoir plus.

11/02/2009

Les élus du VIIème arrondissement décident aujourd'hui du sort du quartier juif - Ma döntenek a zsidónegyedrõl - a civilek tiltakoznak

Les associations qui luttent depuis des années pour sauvegarder le patrimoine historique, architectural et urbanistique du quartier juif ont remis ce jour un communiqué de presse.

Ils s'adressent aux élus du VIIème arrondissement qui se réunissent aujourd'hui pour leur demander de prendre des décisions en matière d'urbanisme qui aillent dans le sens d'une sauvegarde du quartier juif.

 

Nyílt levél

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata

Képviselőtestülete részére

Tisztelt Képviselőtestület!

A holnapi, 2009. február 11-i testületi ülés 13. napirendi pontjában tervezik tárgyalni a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal Hivatalvezetőjének (továbbiakban: törvényességi felügyelet) B-31-21735/2008. számú törvényességi észrevételét a Budapest, VII. kerület Erzsébetváros Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló 4/2004. (II. 23.) önkormányzati rendeletével kapcsolatosan. (Előterjesztő: Hunvald György polgármester)

Emlékeztetőül megjegyezzük, hogy a közigazgatási hivatal  törvénysértőnek nyilvánította az erzsébetvárosi rehabilitációs szabályozási tervet (RSZT-t),  amit  - az emlékezetes civil tiltakozás (Nagydiófa Egyesület, ÓVÁS! Szindikátus Egyesület, Védegylet, Levegő Munkacsoport,) és a nyílt levelünk ellenére, - szeptember 19-én elfogadott az erzsébetvárosi képviselő-testület, Lantos Péter főépítész, és Hunvald Gyögy polgármester előterjesztése alapján.


Megjegyezzük, hogy ez a Belső-erzsébetvárosi rendelet lett volna hivatott arra, hogy végre, hosszú évek után a helyi építési szabályozásban is érvényre jussanak azok az örökségvédelmi garanciális szabályok, amelyek megvédték volna a Világörökség védőzónájaként nyilvántartott régi pesti zsidónegyed építészeti örökségét. Azonban minden szakmai fórum és civil tiltakozás ellenére az örökségvédelmi szabályokat kihagyták, nem épültek be a rendeletbe.


Kérjük, hogy holnap e napirendi pont tárgyalásánál tartsák magukat a törvényességi felügyelet által leírt jogi szakmai szempontokhoz. Lantos Péter főépítész előterjesztése szemben áll a törvényességi felügyelet megállapításaival, nem követi a törvényes jogalkalmazáshoz szükséges szakmai iránymutatást, így törvényességi szempontból nem lehet megalapozott.

Azon túlmenően, hogy Belső-Erzsébetváros építészeti örökségének megóvása érdekében egy szakmailag helyes, és törvényes döntés meghozatalára kérjük Önöket, kérjük, hogy tartsák tiszteletben a környezetvédelem és az építészeti örökség védelme érdekében a választópolgárok széles körének egyetértésével fellépő civil szervezetek és elismert hazai és külföldi szakemberek véleményét is.

Budapest, 2009. február 10.

Tisztelettel

dr .Jávor István                dr. Bakó Katalin                         Delamaistra Mario

ÓVÁS! Egyesület               Nagydiófa Egyesület                  Szindikátus Egyesület

elnök titkár                         főtitkár-helyettes

Beliczay Erzsébet    Boda Zsolt.

Levegő Munkacsoport                 Védegylet

elnök helyettes          szóvivő

Votre navigateur ne gère peut-être pas l'affichage de cette image.
Votre navigateur ne gère peut-être pas l'affichage de cette image.
Votre navigateur ne gère peut-être pas l'affichage de cette image.
Votre navigateur ne gère peut-être pas l'affichage de cette image.
Votre navigateur ne gère peut-être pas l'affichage de cette image.

 

16:53 Publié dans urbanisme | Lien permanent | Commentaires (0)

Les commentaires sont fermés.