Ok

En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies. Ces derniers assurent le bon fonctionnement de nos services. En savoir plus.

19/05/2009

Rehabirritáció – 7ker

 

KORTÁRS ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT

1074 Budapest, Hársfa u.11. _T/F (+361)2253530_www.kek.org.hu _info@kek.org.hu


Folytatódik a „Tálaló”, a KÉK nyilvános vitasorozata

2009. május 21. csütörtök 19:00

Helyszín: Iparművészeti Múzeum, Budapest IX. Üllői út 33-37.  

A Kortárs Építészeti Központ - KÉK „Tálaló” címmel nyilvános havi vitasorozatot indított a kiemelt építészeti közberuházásokról és városfejlesztési projektekről. Ezúttal Belső-Erzsébetváros rehabilitációs dilemmáiról, az érvényes szabályozásról, az érintett szervek felelősségéről és alternatív rehabilitációs koncepciókról lesz szó.  

A Belső-Erzsébetváros sorsa pontosan modellezi azokat a városfejlesztési dilemmákat, amelyekkel a lerobbant, de mind építészeti és urbanisztikai, mind a közösségi emlékezet szempontjából felbecsülhetetlen értékű ingatlanállományt megöröklő önkormányzatok küzdenek. Az önkormányzati törvényből következően ezekre a dilemmákra minden egyes önkormányzat maga kell, hogy választ találjon - csakhogy a hetedik kerület vezetése sohasem rendelkezett világos, széles társadalmi támogatással bíró, a rehabilitációt szem előtt tartó fejlesztési koncepcióval.

Ehelyett a 2000-es évek elejétől látványos belső-erzsébetvárosi változások - különösen a régi pesti zsidónegyednek nevezett világörökségi területen - azt a retorikát tükrözték, mely szerint a rehabilitációnak nevezett folyamat során a kerület a hangsúlyt nem a negyed egyedülálló arculatának megőrzésére, hanem a lakók életkörülményeinek javítására helyezi. Bár nem lett volna szükségszerű, mindez az épületállomány és a belső-erzsébetvárosi élettér degradálását eredményezte, s nem mellesleg lakosságcserével is járt.

A folyamat, amit az épületek eladását övező botránysorozat kísért – és a közelmúltban a polgármester letartóztatása tetézett –, minden korábbinál ékesebb bizonyítéka annak, hogy a negyed eddigi megújítására tett lépések rossz lépések voltak. A régi épületek helyén építészetileg értékelhetetlen, az évszázados városszövetet megbontó új házakat látunk, melyek - miután a lakások többségét külföldi befektetők vásárolták meg - konganak az ürességtől. Belső-Erzsébetváros tavaly szeptemberben elfogadott új, „rehabilitációs” jelzővel ellátott szabályozási terve nem veszi figyelembe sem azt, hogy műemléki jelentőségű területről van szó, sem azt, hogy a negyed Budapest világörökségi területei közé tartozik - vagyis jogilag is kifogásolható alapokon született meg.  
 
A Kortárs Építészeti Központ Tálaló c. vitasorozatának következő estjén a rehabilitáció dilemmáiról, az érvényes szabályozásról, az érintett szervek felelősségéről és alternatív rehabilitációs koncepciókról lesz szó. A vendégek: Beleznay Éva fővárosi főépítész; Lantos Péter Erzsébetváros főépítésze, Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke; Nagy Béla, a MűHely Rt. igazgatója, az új szabályozási terv készítője valamint Perczel Anna, az Óvás Egyesület elnöke. A vita moderátora Miklósi Gábor újságíró (Index), a sorozat kurátora Somlyódy Nóra újságíró (Magyar Narancs).

A KÉK ezzel a kezdeményezéssel ismét arra világít rá, hogy az építészet nem a szűk értelemben vett szakma magánügye, hiszen meghatározó gazdasági, politikai és társadalmi kérdéseket feszeget. A program célja ennek megfelelően az építészeti szcénában zajló aktuális problémák nyilvános feltárása és széles közönség előtti ismertetése. A nyílt párbeszéd lehetőségét és az egyes témák nyomon követését a vitafórumhoz tartozó blogon (www.kek.org.hu/talalo) keresztül is biztosítjuk. A blog révén folyamatos és aktív szerepvállalásra és megnyilvánulásokra számítunk mind a szakma és a sajtó képviselői, mind civil érdeklődők részéről.  

14/05/2009

Akik a buldózert hívták, és akik elküldenék

"A jelenlegi szabályozás nem alkalmas, a hatóságok nem képesek, sokszor nem is akarnak gátat szabni a régi pesti zsidónegyed eltüntetésének. Bár a 226 épületből álló együttesből 92 háznak egyedi műemléki védettsége van, a terület átfazonírozását ez nem akadályozza. Kinek jó ez? Közéleti vitával zárult az Óvás! Egyesület kiállítása a Centrális Galériában." Lire la suite de l'article paru dans HVG.HU du 13 mai 2009

L'article rend compte de l'échange de vues entre décideurs invités par l'association ÓVÁS! le 12 mai 2009 voir aussi ci-dessous
Inutile de dire que tous les décideurs ne s'étaient pas déplacés, certains d'entre eux étant d'ailleurs en prison...

06/05/2009

Amihez buldózert hívtak. Az eltüntetett zsidónegyed

"A régi pesti zsidónegyed XIX. századi építészeti öröksége nagy veszélyben van, de veszedelem fenyegeti a városrész maradék lakosságát és az újonnan beköltözőket is, még ha most nem is érzik. Hogy ne így legyen, azért harcol az Óvás! Egyesület, amely megmutatja, mi is valójában a civil kurázsi." Lire ce très bon article en hongrois illustré de photos dans HVG.HU du 6 mai 2009

05/05/2009

Urbanisme : quartier juif de Budapest

"Il a déjà plusieurs fois été question de l’ancien quartier juif dans les colonnes de ce journal, pour évoquer et dénoncer les démolitions et les transformations qu’il subit. Depuis 2002, date de son inscription au Patrimoine Mondial de l’UNESCO, le quartier a vu plus de démolitions que pendant la seconde guerre mondiale. L’illégalité des ventes à certains promoteurs privés par la Mairie du VIIe arrondissement est aujourd’hui enfin connu de tous. Cela a été dit et redit notamment par l’association ÓVÁS!, créée en 2004 pour la défense du quartier.

Le projet de l’exposition proposée par ÓVÁS!, qui va ouvrir le 28 avril dans la galerie de l’Open Society Archives, est autre. L’exposition cherche à montrer les transformations physiques du quartier permises par le nouveau plan d’urbanisme en vigueur depuis septembre, et à proposer une autre façon de penser. Certaines propositions sont à l’échelle du quartier (la gestion du stationnement, le réaménagement des rues), d’autres à l’échelle de l’îlot (l’îlot 6 de son nom administratif, entre les rues Király et Dob, Kazinczy et Klauzál), ou du bâti (propositions d’aménagement d’appartements au confort moderne dans les bâtiments typiques du XIXe, avec cour et coursive.)" Lire l'article complet dans le Journal francophone de Budapest du 4 mai 2009

Invitation à un échange de vues pour définir l'avenir du vieux Quartier juif de Budapest

Dscf0439m-1.JPG

Il est devenu évident que les transformations ayant entraîné la dévaluation du quartier suite aux destructions de cette dernière décennie dans le vieux Quartier juif, ne peuvent plus se poursuivre. En même temps, il a été prouvé aussi que les démarches judiciaires engagées en rapport avec les affaires plus que douteuses n'ont pas non plus donné de résultats en faveur d'un changement des tendances ayant vu le jour précédemment. Puisque le quartier fait partie du Patrimoine mondial, l'Etat hongrois, au début de l'été 2008 a reçu un avertissement sérieux de la part de l'UNESCO en raison des démolitions, des autorisations de construire de grands ensembles neufs de mauvaise qualité. Cependant, contrairement aux certitudes et aux avertissements tout continue sans changement.

En septembre 2008, le projet de règlement d'urbanisme, qui détermine l'avenir de l'arrondissement, approuvé par le VIIème arrondissement, est aujourd'hui construit sur des marchandages juridiques lourdement douteux et renforce une action dans le sens de l'anéantissement et de la dévaluation du quartier. Le projet n'a pas pris en compte le sévère avertissement et les propositions de l'UNESCO, les exigences concernant la conservation des territoires du Patrimoine mondial et ne contient pas non plus les attentes immeuble par immeuble de l'examen des monuments historiques. Par ailleurs, l'approbation du projet de règlement d'urbanisme s'est produit en infraction de la légalité. C'est pourquoi, à notre avis, ce projet devrait être suspendu immédiatement et on devrait arrêter immédiatement les effets induits par lui!

L'association ÓVÁS! - avec le soutien de la fondation SOROS - a préparé un projet alternatif pour le territoire du vieux Quartier juif, pour montrer un autre point de vue, construit sur les valeurs du quartier, une voie de valorisation à long terme, qui réponde aux attentes dignes d'un quartier protégé internationalement et aux attentes de l'UNESCO. Le projet est exposé à la Galerie Centrale sous le nom "Réflexions alternatives sur le Quartier juif".

En relation avec l'exposition, nous invitons tous ceux qui peuvent décider que désormais, à la place de la corruption et de la prochaine dilapidation, ce soient des processus qui président une véritable mise en valeur.

Date : 12 mai 2009 après-midi à 17 heures
Lieu : Centrális Galéria (OSA Archivum), V. Arany János utca 32.

Les invités :

István Hiller, ministre de l'éducation et de la culture

Dr. Gábor Demszky, Maire de Budapest

Dr. Tamás Mezős, président de l'Office de protection du patrimoine culturel

Dr. Tamás Fejérdy, dirigeant du secrétariat du comité national hongrois du Patrimoine mondial

Verók István, Maire du VIème arrondissement

György Hunvald en l'absence du MAire du VIIème arrondissement son remplaçant József Gergely Maire-adjoint

Modérateur Júlia Váradi

Budapest, 2009. május 5.

ÓVÁS! Egyesület

elérhetőségeink:

ovasegyesulet@gmail.com

exposition_2.JPG

MEGHÍVÓ a régi pesti Zsidónegyed jövőjét meghatározó eszmecserére

MEGHÍVÓ

a régi pesti Zsidónegyed jövőjét meghatározó eszmecseréreMára már egyértelművé vált, hogy az a pusztítással együtt járó, a negyed leértékelődését eredményező átalakulás, ami az utóbbi évtizedben a régi pesti Zsidónegyedben történt, tovább nem folytatható! Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy a több mint gyanús ügyletekkel kapcsolatos jogi eljárások megkezdése sem eredményezte a korábban kialakult tendenciák megváltoztatását.  Mivel a negyed a világörökség része, a magyar állam 2008 elején majd nyarán az UNESCO-tól is komoly figyelmeztetést kapott a bontások és a nagy tömegű, silány új épületek engedélyezése miatt. A bizonyosság és a figyelmeztetések ellenére azonban minden változatlanul folytatódik.

A 2008 szeptemberében a VII. kerület által elfogadott legújabb Szabályozási Terv, mely a terület jövőjét meghatározza, ma már jogilag is súlyosan kifogásolt alkusorozatra épül és továbbra is a negyedet pusztító, leértékelődését felerősítő irányba hat. A terv nem vette figyelembe az UNESCO szigorú figyelmeztetését és ajánlásait, a budapesti világörökségi területekre vonatkozó megőrzési követelményeket és nem tartalmazza az épületenkénti műemléki vizsgálat elvárásait sem. A Szabályozási Terv elfogadása emellett törvénysértő módon történt. Ezért véleményünk szerint ezt a tervet azonnal fel kellene függeszteni, és az általa gerjesztett folyamatokat azonnal le kellene állítani!

Az ÓVÁS! Egyesület - a Soros Alapítvány támogatásával - alternatív tervet készített a régi pesti Zsidónegyed területére, hogy bemutasson egy másik, a negyed értékeire épülő, hosszú távú felértékelődéssel járó szemléletet, utat, mely egy nemzetközileg is védett negyedhez méltó és megfelel az UNESCO elvárásainak. A tervet „Alternatív gondolatok a zsidónegyedről” címmel a Centrális Galériában állítottuk ki.

A kiállításhoz kapcsolódóan meghívjuk mindazokat, akik dönthetnek arról, hogy a negyed jövőjét ezentúl a korrupció és a jövő felélése helyett a valódi felértékelő folyamatok határozzák meg.

Időpont: 2009. május 12. délután 5 óra

Helyszín: Centrális Galéria (OSA  Archívum), V. Arany János utca 32.

Meghívottak:

Hiller István, oktatási és kulturális miniszter

Dr. Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere

Dr. Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke

Dr. Fejérdy Tamás, a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság Titkárság vezetője

Verók István, VI. kerületi polgármester

Hunvald György VII. kerületi polgármester távollétében az őt helyettesítő Gergely József alpolgármester

Moderátor: Váradi  Júlia

Budapest, 2009. május 5.

ÓVÁS! Egyesület

elérhetőségeink:

ovasegyesulet@gmail.com

www.ovasegyesulet.hu