Ok

En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies. Ces derniers assurent le bon fonctionnement de nos services. En savoir plus.

18/01/2010

L'asssociation óvás! organise une conférence de presse jeudi 21 janvier à 11 heures

Hunvald est en prison mais les dangers de destruction du patrimoine persistent
Conférence de presse au Sirály 1er étage Budapest VIIème 50 Király utca
Tout le monde est invité gracieusement
Ovas.jpg

20:16 Publié dans urbanisme | Lien permanent | Commentaires (0)

De nouveaux soupçons contre Hunvald - Újabb gyanú Hunvald ellen

György Hunvald, le maire socialiste d'Erzsébetváros (VIIème arrondissement, quartier juif de Budapest) en détention provisoire depuis presque un an pour des faits de corruption présumés est également soupçonné d'avoir passé des contrats de conseil fictifs portant sur plusieurs millions de forints selon les informations données lundi par les autorités judiciaires centrales.

"Hunvald Györgyöt, a korrupciós cselekmények gyanúja miatt csaknem egy éve előzetes letartóztatott erzsébetvárosi szocialista polgármestert újabb sokmilliós fiktív tanácsadói szerződések miatt gyanúsította meg az ügyészség - tudatta a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn." La suite en langue hongroise sur hvg.hu du 18 janvier 2010

22/12/2009

György Hunvald : Je suis innocent - Ártatlan vagyok.

"Je suis innocent. Je n'ai rien fait qui justifie que je sois ici" a déclaré György Hunvald il y a quelques jours à une chaine de télé ATV. Rappelons qu'il est en détention préventive depuis février 2009 sous la présomption de corruption, faux en écritures et autres (voir le présent blog).

Espérons que György Hunvald mette son séjour en prison à profit pour actualiser ses connaissances en droit...

"Ártatlan vagyok. Nem csináltam semmi olyat, ami miatt itt kellene lennem" – mondta néhány napja az ATV Pont7 című műsorában Hunvald György, Erzsébetváros előzetes letartóztatásban lévő MSZP-s polgármestere. Őt februárban vették őrizetbe a VII. kerületi ingatlanügyletek miatt, amelyek az ügyészség álláspontja szerint 970 millió forintos kárt okoztak az önkormányzatnak, és körülbelül 1,6 milliárdos további kár keletkezhetett volna, ha nem lépnek közbe. A többrendbeli csalási ügynek összesen 21 gyanúsítottja van. A bűnsegédlettel meggyanúsított Hunvald számos technikai problémát okozott „távollétével”kormányzó pártoknak a fővárosi és az erzsébetvárosi önkormányzatban. Végül kénytelen volt fővárosi mandátumáról lemondani, mert folyamatos hiányzásával az egyfős szociálliberális többség lényegében megszűnt volna a Fővárosi Közgyűlésben. Ez azonban nem volt elég: fővárosi utódjáról, Kivágó Györgyné soroksári alpolgármesternőről kiderült, hogy pártállami kémelhárító volt. Így hamarosan neki is távoznia kellett, októberre pedig a teljes budapesti városházi koalíció elemeire bomlott. Időközben Hunvald a börtönből üzent: nincs is drága órákból és értékes festményekből álló gyűjteménye, sőt, azt sem értette a polgármester, hogyan foglaltathatott le az ügyészség több nagy értékű autót és egy repülőgépet." Extrait d'un article paru dans HVG.HU

28/11/2009

L’affaire Hunvald

"György Hunvald, le maire du VIIe arrondissement de la capitale, attend son procès derrière les barreaux depuis le mois de février. Retour sur une affaire pleine de rebondissements qui secoue le quartier juif et choque l'opinion publique.

Le maire du VIIe arrondissement de Budapest, György Hunvald, a été placé en détention préventive le 10 février 2009 dans le cadre de l'affaire d'abus de biens sociaux et de corruption qui secoue le quartier juif de Budapest. Selon le parquet, le député MSZP est impliqué dans la vente de biens immobiliers d’Erzsébetváros (VIIe arrt.) à un prix significativement plus bas que celui du marché à des acheteurs en bonne relation avec l’autorité locale. Ces même acheteurs ont ensuite réalisé un bénéfice important en revendant ces biens." La suite de l'article sur le Journal Francophone de Budapest du 27 novembre 2009
Cet excellent article résume très bien le scandale de corruption qui entoure la destruction du quartier juif de Budapest.
Ce qu'il faut encore savoir, c'est qu'en dehors de ces aspects boueux et nauséabonds, la bataille des associations (Association ÓVÁS! - Association de défense Nagydiófa utca - Lehett más a világ - Le monde peut être différent, et d'autres) se poursuit pour la défense du patrimoine budapestois sur différents plans urbanistiques, juridiques...
Pour suivre les péripéties en langue française tout sur le présent site Sauvez Budapest

01/10/2009

György Hunvald se cachait sous une fausse identité pour ne pas se faire prendre - Álnéven "bujkált" Hunvald György, nehogy elkapják

Compte tenu de l'ensemble des charges qui pèsent sur György Hunvald, maire du VIIème arrondissement de Budapest, il risque jusqu'à 20 ans de détention. En février dernier, pour échapper à la justice, il s'était présenté dans un hôtel de province sous un faux nom avec de fausses pièces d'identité. Cette charge vient alourdir un ensemble de présomptions qui vont du faux en écritures, au détournement de biens publics et à la corruption etc.

"Más személy nevével és adataival jelentkezett be még februárban egy vidéki hotelbe Hunvald György annak érdekében, hogy ne vehessék őrizetbe az ingatlanügyben; emiatt okirat-hamisítással is meggyanúsították a VII. kerületi polgármestert - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője csütörtökön." La suite de l'article en hongrois sur hvg.hu du 1er octobre 2009

26/09/2009

Le diagnostic de la valeur patrimoniale du Quartier juif doit être enfin rendu public

Le quotidien hvg.hu a gagné son procès : le diagnostic de la valeur patrimoniale du Quartier juif doit être rendu public

Le quotidien avait demandé à l'Office de protection du patrimoine culturel (KÖH) la communication d'une étude réalisée sur la valeur patrimoniale des immeubles du Quartier juif de Budapest. Le Président du KÖH, Tamás Mezős avait refusé. Un procès a été engagé par HVG.Hu et gagné en première instance. Un appel avait été interjeté par Tamás Mezős et la première décision de justice vient d'être confirmée en appel.

Le diagnostic doit être rendu public lundi 28 septembre 2009!

C'est une petite victoire de la vérité sur les sombres magouilles qui ont couvert le maire du VIIème arrondissement, György Hunvald (actuellement en détention) et ses petites affaires de corruption. Le diagnostic, qui avait été établi par des professionnels de l'urbanisme, démontrera vraisemblablement toute la valeur des immeubles qui font l'objet de destructions spéculatives. Alors pourquoi Tamás Mezős a-t-il voulu masquer cette étude ?

Pert nyert a hvg.hu: nyilvános a zsidónegyed értékvizsgálata

A Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta az elsőfokú bíróság április ítéletét, így a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hétfőn kiadja lapunknak a VII. kerületi zsidónegyedről készült értékvizsgálat dokumentmait.

A hvg.hu tavaly decemberben kérte a hivataltól, hogy a budapesti zsidónegyed 2008. február 21-ére elkészült, telkenkénti műemléki értékvizsgálatát küldje el a szerkesztőségnek. Mivel ezt a hivatal megtagadta, a hvg.hu újságírója a TASZ-hoz fordult jogi segítségért.

Az április tágyaláson a Fővárosi Bíróság nem fogadta el a KÖH érvelését, miszerint az értékvizsgálaton még a jövőben bizonyosan alapulnak majd – a rehabilitációs terven kívüli - döntések, ezért a dokumentum belső, döntés-előkészítő adatnak minősül, ami a törvény alapján elzárható a nyilvánosság elől. Ezt az indoklást a a Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú tárgyaláson ismét elutasította, helyben hagyva az elsőfokú döntést.

A másodfokon helyben hagyott elsőfokú ítélet értelmében tehát a városrészről készült elemzés mindenki számára nyilvános. Az ítélet nyomán a KÖH jövő hétfőn kiadja a hvg.hu-nak a kért adatokat.

Source hvg.hu du 24 septembre 2009

19/09/2009

District mayor's assets frozen as investigation into property scam extended

"The assets of Seventh District mayor György Hunvald have been frozen, the Central Investigative Prosecutor's Office announced.

The Office has extended until February its investigation into property scams in the district, which has roped in 21 suspects, including Hunvald.

The mayor was detained in February and is suspected of dereliction of duty, abuse of office and bribery." La suite de l'article sur politics.hu

10/09/2009

La revue hongroise Szombat consacre un numéro entier au Quartier juif de Budapest - A Szombat szeptemberi számának tartalmából

Komoróczy Géza: Zsidónegyedek Budapesten: egy kifejezés tisztázása
Pesten a zsidók a Király utca felső harmadában vetették meg a lábukat. A középkori mintától eltérően, nem a hatalmi központ közelében: a magisztrátus lehetőleg távol tartotta őket a városmagtól. (...) A zsidó Budapest használta először a “zsidó háromszög” kifejezést, értve ezen a három nagytemplom által kijelölt területet. Ezek a zsinagógák azonban már maguk is csak a XIX. század első felében kialakult zsidó központ projekciói voltak, városnegyednyi méretben.

Gyáni Gábor: A zsidó avagy a zsidós Budapest
Mitől zsidós Budapest? Attól, hogy polgári. S mitől polgári Budapest? Attól, hogy lakói között sok a zsidó. S vajon ily mértékben képes valamely számbeli kisebbség rányomni a bélyegét a nagyvárosi közösség egészére? S ha igen, vajh miért? A kérdésre adott válasz rendszerint így hangzik: azért, mert a társadalmi mobilitás kivételes befolyást biztosít a kisebbségnek ebben az irányban.

Sipos András: Zsidónegyed a régi Budapesten?
Budapesten az egyértelműen zsidó többségű városrészek, a zsidó szakrális és kulturális helyek kivételes sűrűsödési pontjai sem valamiféle zárt, befelé forduló zsidó élet, hanem a másokkal való keveredés és intenzív együttélés színterei voltak. Ismeretes, hogy a vészkorszakban sem volt magától értetődő logikus döntés a „zsidó” és „keresztény” élettér teljes elkülönítését célul kitűző hatalom számára, hogy itt gettót létesítsen.

Perczel Anna: Budapest hagyományos zsidónegyede építészeti-művészettörténeti szemmel
A zsidónegyedben minden épület – még a legeldugottabb mellékutcákban is – a földszinten üzlethelyiségekkel épült. A kereskedelmi élet nem csupán egy utcára összpontosult, mint a város más részein. A kereskedelem a zsidónegyed minden utcáját átszőtte. Igazi pezsgő zsidó-kereskedő negyed alakult itt ki a 19. század kezdetétől és ezt építészeti adottságai – ahol ezt még nem tették tönkre – ma is tükrözik.

„Én egész életemben az otthonomat kerestem” Zsuzsanna Ozsváth-tal beszélget Várnai Pál
„Rájöttem, hogy milyen mélységesen igaza van Jacob Katznak abban, hogy Magyarországon a zsidók sohasem éltek felemelt fejjel, csak mindig lehorgasztott fejjel. Amikor én ezt felfogtam, mélységes hálát éreztem Amerika, amerikai barátaim iránt azért, amit ott elérhettem: a doktorátusomat, a professzorságomat, a publikációimat.”

„Csodálkozom, hogy a zsidó szervezetek ennyire közömbösek a zsidónegyed iránt” Beszélgetés Ladányi János városszociológussal, az Óvás egyesület tagjával
Ez egy közép-európai város zsidónegyede, ahol sokkal asszimilánsabb zsidó népesség élt, mint Kelet-Európában. Itt a házak túlnyomó részét nem zsidók építették, hiszen 1840 előtt nem is szerezhettek tulajdont. Itt a zsidó etnikai szegregáció klasszikus példája – lásd: New York – sem érvényesül, ahol a negyed közepén lakik legnagyobb arányban a legvallásosabb népesség és arányuk a centrumból kifelé haladva csökken. Pesten a zsidók jelentős részét elpusztították, megmaradt maga a negyed és ma ezt pusztítják, méghozzá szisztematikusan.

„A lakópark egyik előnye sokat kritizált zártságában rejlik” – Cséfalvay Zoltánnal beszélget Tallián Miklós
A zsidónegyed olyan felbecsülhetetlen, és ma szinte teljesen kihasználatlan érték Budapesten, amely egyedülálló építészeti és városfejlesztési csoda lehetne egész Európában. Ám az elmúlt két évtizedben a főváros vezetése egyszerűen képtelen volt kitalálni és eldönteni, hogy mit is kezdjen a negyeddel.

Source szombat.org

30/07/2009

Le maire du Quartier juif soupçonné de corruption - Vesztegetéssel is gyanúsítják már Hunvald Györgyöt

Les autorités judiciaires hongroises soupçonnent, György Hunvald, le maire socialiste d'Erzsébetváros, en détention préventive depuis février 2009, de manquement et corruption régulière et continue. Il était jusqu'à présent soupçonné en tant que participant à du délit organisé et de l'assistance à fraude et abus de pouvoir. L'article fait état également de l'achat d'une villa de luxe à Keszthely d'une valeur de plusieurs centaines de millions de forint par le maire du VIIème arrondissement (Erzsébetváros).

"Kötelességszegéssel, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett vesztegetéssel is gyanúsítja már a Központi Nyomozó Főügyészség Hunvald Györgyöt, Erzsébetváros február óta előzetes letartóztatásban lévő szocialista polgármesterét, akit eddig bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás bűnsegédletével és hivatali visszaéléssel gyanúsítottak - értesült a Magyar Hírlap." La suite de l'article en hongrois sur hvg.hu du 29 juillet 2009

Si vous passez par Budapest cet été, faites un tour dans le quartier juif, pas seulement près de la grande synagogue, mais dans tout le quartier et vous pourrez constater objectivement les résultats de la corruption de ces hommes politiques et investisseurs véreux, corruption couverte par toutes les autorités de l'Etat en charge du Patrimoine (Office de protection du patrimoine culturel - KÖH - et Ministère de la culture).

16/07/2009

Budapest : le quartier juif menacé. Un article paru dans VMF

Article Erzsébet VMF.JPG
A lire dans la livraison de juillet 2009 de la Revue des vieilles maisons françaises VMF un dossier intitulé "Le Patrimoine mondial de l'UNESCO, un label en quête de sens." L'article ci-dessus évoque les menaces pesant sur le Quartier juif de Budapest.