Ok

En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies. Ces derniers assurent le bon fonctionnement de nos services. En savoir plus.

21/03/2009

Appel pour l'ancien quartier juif toujours en péril

Depuis des années des décisions inadmissibles et contre la collectivité naissent dans les arrondissements d'Erzsébetváros (VIIème arrt) et de Terézváros (VIème arrt), dont les conséquences sont que l'un des quartiers les plus précieux de Budapest est proche de l'anéantissement. Actuellement les démolitions et constructions se poursuivent comme s'il n'y avait pas eu de mise en garde sérieuse de l'UNESCO, comme s'il n'y avait pas d'enquête du parquet concernant l'aliénation des appartements. Maintenant que, peut-être enfin, les réponses juridiques convenables sont en train de se former pour l'arrêt des malheureux processus qui se sont développés ici, nous lançons un appel aux autorités compétentes, pour qu'elles ne tardent pas à prendre les mesures pratiques pour stopper la poursuite de la destruction. Pour cela, à côté des mesures à plus long terme soutenant une véritable réhabilitation, nous estimons utile de prendre immédiatement les mesures suivantes:

  • Que le secrétaire général de la mairie du VIIème suspende immédiatement toute démolition, les démolitions partielles et les transformations significatives aussi! Qu'il fasse cesser l'application des règlements contraires à la loi – toutes les situations en vigueur ou même déjà hors vigueur. Qu'il mette hors vigueur le soi-disant « règlement de réhabilitation » approuvé en septembre 2008 concernant Erzsébetváros-centre, qui lui aussi a été considéré comme contraire à la loi par le Bureau de l'Administration centrale.

  • Tant que le règlement d'urbanisme légal satisfaisant les attentes de l'UNESCO et les exigences de protection du Plan de Gestion concernant les territoires du Patrimoine mondial de Budapest ne sera pas réalisé, ni le VIème, ni le VIIème arrondissement, ni éventuellement d'autres arrondissements désignés pour intervenir dans les procédures de construction des VIème et VIIème, ni l'Office de protection du patrimoine culturel (KÖH) ne doivent donner de permission de construire ou de démolir et les autorisations forcloses ne seront pas prorogées. L'interdiction de donner des permissions portera aussi sur la construction des garages souterrains sous la voie publique, sur la coupe des rangées d'arbres et des arbres, et la rénovation de l'espace public!

  • Dans le cas des territoires du Patrimoine mondial, sur la base de la suggestion insistante de l'UNESCO, que l'Office de protection du patrimoine culturel représentant l'Etat hongrois entreprenne immédiatement des négociations avec les investisseurs dans l'intérêt de la transformation des permis de démolir/construire déjà accordés mais non encore exécutés!

  • Nous demandons aux dirigeants de Budapest-capitale de soumettre à nouveau la proposition de moratoire présentée par eux en mai 2008, mise en échec avec le soutien de György Hunvald, maire du VIIème arrondissement – dans le but de faire cesser la situation illégale actuelle et qu'ils réglementent l'obligation pour l'arrondissement de respecter un moratoire.

  • Nous appelons le président de l'Office de protection du patrimoine culturel (KÖH) à rendre public comme donnée d'intérêt public, le résultat de l'inventaire des valeurs patrimoniales réalisé en février 2008 pour rassurer l'UNESCO avec l'argent des contribuables dans le but affiché que cela serve de fondement au projet de règlement d'urbanisme, et qu'il traite néanmoins jusqu'à ce jour comme des données secrètes occasionnant ainsi des dommages incommensurables.

Budapest 19 mars 2009

Nagydiófa Egyesület   Védegylet    Levegő Munkacsoport   Civil Egyesület a Terézvárosért

Nagymező utcaiak    Hunyadi tér- Kincsünk a piac                          

ÓVÁS!  Egyesület    Élőlánc a Városért Egyesület   Ifjú Humanisták  Szindikátus Egyesület

20/03/2009

Lundi, ils viennent couper les arbres de la rue Nagymező - Hétfőn jönnek kivágni a Nagymező utcai fákat!

 Többfrontos támadást intéznek a Nagymező utcai fák ellen,

a kivágás veszélye közvetlen és azonnali! Cselekednünk kell!

A Nagymező utcai lakosok érdekvédelmét összefogó egyesület hitetlenkedve fogadta az újabb fakivágási terveket. 2007. szeptemberben történt ugyanis, hogy hét szakértői csoport ( a FŐKERT Zrt.; a Nyugat-Magyarországi Egyetem; Vár-Kert Kft.; Budapesti Corvinus Egyetem; valamint Budapest Főváros Főpolgársmesti Hivatala, Környzetvédelmi Ügyosztály...stb) közös szakvéleményt fogalmazott meg az egyes fák állapotáról és a szükséges balesetmegelőző beavatkozásokról. A szakvélemény alapjan 2007. év folyamán a FŐKERT elvégezte a megfelelő faápolási és balesetelhárítási intézkedéseket, melyet a fővárosi Környezetvédelmi Ügyosztály le is ellenőrzött. Ehhez képest döbbenetes, hogy a FŐKERT Zrt. többek között a saját szakvéleményét írja felül egy évvel később (2008 augusztusában), és 19 fa kivágását rendeli el most azonnal!!! 

A mélygarázs miatt teszik, de ezt tagadják!

 A mélygarázs beruházója 2008. júliusban nyújtotta be ismét engedélyezésre a korábban a fasor miatt is elutasított terveket. Érdekes, hogy az építési terveket változatlan formában adták be ismét. Vajon miért?

 Más frontokat is nyitott a különböző bünügyekben gyanusított és rabositott hatodik kerületi polgármester vezette önkormányzat: a kerület összes fáját kivághatóvá tenné a egy rendeletmódosítással, mélygarázs építése esetén. Köztudott, hogy jelenleg a hatodik kerületben minden fa védelmet élvez és csak faegészségügyi okokból lehetséges a fakivágás!

A civilek álláspontja szerint az új szakvélemény több mint gyanus, nem elképzelhető hogy egy év alatt 19 fa életveszélyessé vált. Nyilvanvaló, hogy a folyamatban lévő mélygarázs építési engedélyezése van a háttérben, ahogyan ezt a kerület elöljárói informálisan meg is erősítik!

Te is gyere 2009. március 22-én vasárnap, 11 órára tiltakozni a kivágás ellen a Radnóti Színház elé!

A tét ma már nemcsak a Nagymező utcai fasor: a rendeletmódosítással kivágásra juthatnak a kerületben a Liszt Ferenc téri, a Jókai téri és a Hunyadi téri fák is.

NE HAGYD, HOGY ÖLJENEK,

GYERE ÉS ÖLELD ÁT A FÁD!

Nagymező Utcaiak Egyesülete (www.lmv.hu/nagymezo), Védegylet, Óvás!

Levegő Munkacsoport, "Kincsünk a Piac - Hunyadi tér", Nagydió Egyesület

18/03/2009

Appel pour l'ancien quartier juif toujours en péril

FELHÍVÁS

a továbbra is veszélyben lévő régi pesti zsidónegyedért!

Erzsébetvárosban és Terézvárosban évek óta megengedhetetlen, közösségellenes döntések születnek, amelyek következtében Budapest egyik legértékesebb negyede közel áll a teljes pusztuláshoz. Jelenleg a bontások és építések ugyanúgy folytatódnak, mintha nem is lett volna szigorú UNESCO figyelmeztetés, az ingatlan elidegenítések kapcsán nem is lenne ügyészségi vizsgálat. Most, hogy talán végre megfelelő jogi válaszok formálódnak az itt kialakult áldatlan folyamatok megállítására, felhívással fordulunk az illetékes hatóságokhoz, hogy ne késlekedjenek gyakorlati lépésekkel is megakadályozni a további pusztulást. Ehhez a valódi rehabilitációt megalapozó hosszabb távú intézkedések mellett a következő azonnali lépéseket tartjuk szükségesnek:

- A VII. kerület jegyzője azonnal függesszen fel minden bontást, a részleges bontást és a jelentős átalakításokat is! Szüntesse meg a törvénysértő rendeletek alkalmazását - mind a hatályos, mind a már hatályon kívül helyezetteket! Helyezze hatályon kívül a 2008. szeptemberében elfogadott, Belső-Erzsébetvárosra vonatkozó ún. „rehabilitációs szabályozási tervet”, melynél a Közigazgatási Hivatal szintén törvénysértést állapított meg!

- Addig, amíg az UNESCO elvárásait  és a budapesti világörökségi területekre vonatkozó Kezelési Terv megőrzési követelményeit teljesítő törvényes építési szabályozási tervek nem készülnek el, se a VI., se a VII. kerület, se a VI.-VII. Kerület építés-eljárási ügyeiben esetenként kijelölt más kerület, se a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) ne adjon ki bontási vagy építési engedélyt, a lejárt engedélyeket ne hosszabbítsák meg! Az engedélyezési tilalom a közterület alatti mélygarázs építésre, fasorok, fák kivágására, közterület felújításra is vonatkozzon!

- A világörökségi területek esetében a magyar államot képviselő Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, az UNESCO nyomatékos javaslata alapján, azonnal kezdjen tárgyalásokat a befektetőkkel a már kiadott, de még meg nem valósult bontási/építésiengedélyek megváltoztatása érdekében!

- Kérjük a főváros vezetését, hogy az általuk 2008. májusában kezdeményezett, de Hunvald György, VII. kerületi polgármester közreműködésével meghiúsított moratóriumra vonatkozó előterjesztésüket – a jelenleg fennálló törvénysértő állapot megszüntetése érdekében – újra terjesszék elő, és rendeletben kötelezzék a kerületet a moratórium betartására!

- Felkérjük a KÖH elnökét, hogy a 2008. februárjában elkészült műemléki értékleltár anyagát, melyet az UNESCO megnyugtatására az adófizetők pénzén azzal a meghirdetett céllal készíttetett el, hogy a szabályozási terv alapjául szolgáljon, mégis mérhetetlen károkat okozva a mai napig titkos anyagként kezel - mint közérdekű adatot  hozza nyilvánosságra!

Budapest, 2009. március 19.

Nagydiófa Egyesület   Védegylet    Levegő Munkacsoport   Civil Egyesület a Terézvárosért

Nagymező utcaiak    Hunyadi tér- Kincsünk a piac                          

ÓVÁS!  Egyesület    Élőlánc a Városért Egyesület   Ifjú Humanisták  Szindikátus Egyesület

Conférence de presse à Budapest Erzsébetváros jeudi 19 mars 2009

 

gview.png

 

04/03/2009

De nouveaux soupçons dans l'affaire immobilière d'Erzsébetváros

Les personnes mises en examen dans l'affaire immobilière d'Erzsébetváros sont soupçonnées de nouveaux faits délictueux par le parquet central. Les inculpés nient les faits délictueux qui leur sont imputés et se plaignent contre la publication de ces incriminations.

Les personnes soupçonnées sont György Gál, élu SZDSZ et responsable financier de la mairie du VIIème, Péter Kardos qui était chargé d'évaluer les propriétés municipales et le maire MSZP du VIIème arrondissement, György Hunvald. Les faits qui leurs sont reprochés sont de l'ordre de l'abus de biens sociaux. Ils louaient les logements municipaux à des membres de leur famille, à des ami(e)s puis leur accordaient le droit d'acquérir ces biens à des prix dérisoires.

****************** 

Újabb gyanúsítások az erzsébetvárosi ingatlanügyben
Újabb bűncselekményekkel gyanúsította meg az erzsébetvárosi ingatlanpanama több gyanúsítottját a Központi Nyomozó Főügyészség. Az érintettek tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését, és panasszal éltek a gyanúsításközlések ellen.

A Központi Nyomozó Főügyészség még tavaly októberben indított nyomozást több, az erzsébetvárosi önkormányzatnál történt ingatlanügylet miatt, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként elkövetett csalás és más bűncselekmények gyanújával. Az ügyben eddig 12 embert gyanúsítottak meg, köztük Hunvald György polgármestert és két bizottsági elnököt, akiket előzetes letartóztatásba is helyeztek. Közülük e hét kedden és szerdán ismételten kihallgatták a szocialista polgármestert, illetve a kerületi önkormányzat Gazdasági és Pénzügyi Bizottságának az elnökeit, Gál Györgyöt és Kardos Pétert, akiket újabb ügyekben gyanúsítottak meg.

A főügyészség által most közöltek szerint megalapozott gyanú merült fel arra, hogy - egyes lakásügyekkel összefüggésben - Gál és Hunvald 3 rendbeli, míg Kardos Péter 1 rendbeli hivatali visszaélést követett el. A gyanú szerint a három kerületi politikus 2006-ban és 2008-ban - abból a célból, hogy rokonuknak vagy ismerősüknek jogtalan előnyt szerezzenek - visszaéltek hivatali helyzetükkel, és bérlakás kiutalása útján azonnali kedvezményes vételi lehetőséget biztosítottak pártfogoltjaiknak. Ily módon 2006-ban Gál sógornője és Kardos Péter barátja, 2008-ban pedig Gál barátnője jutott bérlakáshoz - az úgynevezett polgármesteri keretből -, amiket aztán az érintettek igen rövid időn belül, kedvezményes áron megvásároltak.

Kardos Péter barátján keresztül - akinek még bérlakás kiutalás iránti kérelme sem volt, saját tulajdonú ingatlana viszont igen - a lakást Kardos lánya szerezte meg. Gál György pedig - a főügyészség gyanúja szerint - nemcsak megszerezte a szóban forgó lakást barátnője számára, hanem annak kedvezményes vételárát is ő fizette ki helyette. A gyanúsítottak tagadták a bűncselekmények elkövetését, és panasszal éltek a gyanúsításközlések ellen." Source Stop.hu

12/02/2009

Le maire d'Erzsébetváros sous les verrous - Rács mögött tartják Erzsébetváros polgármesterét

Le maire du VIIème arrondissement de Budapest a été placé en détention préventive dans le cadre de l'affaire d'abus de biens sociaux, corruption, etc qui secoue le quartier juif de Budapest.
Rappelons que l'association des Mardis hongrois de Paris, se bat depuis deux
ans en soutien de l'Association ÓVÁS! pour essayer de sauver ce quartier remarquable de la destruction.

Selon les juges le risque de récidive reste entier, pour ces raisons ils ont placé György Hunvald en détention préventive pour 30 jours.
*************
A bíróság szerint fennáll a bűnismétlés veszélye, ezért Hunvald Györgyöt 30 napra előzetes letartóztatásba helyezték.
Article complet en hongrois dans Népszabadság

11/02/2009

Les élus du VIIème arrondissement décident aujourd'hui du sort du quartier juif - Ma döntenek a zsidónegyedrõl - a civilek tiltakoznak

Les associations qui luttent depuis des années pour sauvegarder le patrimoine historique, architectural et urbanistique du quartier juif ont remis ce jour un communiqué de presse.

Ils s'adressent aux élus du VIIème arrondissement qui se réunissent aujourd'hui pour leur demander de prendre des décisions en matière d'urbanisme qui aillent dans le sens d'une sauvegarde du quartier juif.

 

Nyílt levél

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata

Képviselőtestülete részére

Tisztelt Képviselőtestület!

A holnapi, 2009. február 11-i testületi ülés 13. napirendi pontjában tervezik tárgyalni a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal Hivatalvezetőjének (továbbiakban: törvényességi felügyelet) B-31-21735/2008. számú törvényességi észrevételét a Budapest, VII. kerület Erzsébetváros Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló 4/2004. (II. 23.) önkormányzati rendeletével kapcsolatosan. (Előterjesztő: Hunvald György polgármester)

Emlékeztetőül megjegyezzük, hogy a közigazgatási hivatal  törvénysértőnek nyilvánította az erzsébetvárosi rehabilitációs szabályozási tervet (RSZT-t),  amit  - az emlékezetes civil tiltakozás (Nagydiófa Egyesület, ÓVÁS! Szindikátus Egyesület, Védegylet, Levegő Munkacsoport,) és a nyílt levelünk ellenére, - szeptember 19-én elfogadott az erzsébetvárosi képviselő-testület, Lantos Péter főépítész, és Hunvald Gyögy polgármester előterjesztése alapján.


Megjegyezzük, hogy ez a Belső-erzsébetvárosi rendelet lett volna hivatott arra, hogy végre, hosszú évek után a helyi építési szabályozásban is érvényre jussanak azok az örökségvédelmi garanciális szabályok, amelyek megvédték volna a Világörökség védőzónájaként nyilvántartott régi pesti zsidónegyed építészeti örökségét. Azonban minden szakmai fórum és civil tiltakozás ellenére az örökségvédelmi szabályokat kihagyták, nem épültek be a rendeletbe.


Kérjük, hogy holnap e napirendi pont tárgyalásánál tartsák magukat a törvényességi felügyelet által leírt jogi szakmai szempontokhoz. Lantos Péter főépítész előterjesztése szemben áll a törvényességi felügyelet megállapításaival, nem követi a törvényes jogalkalmazáshoz szükséges szakmai iránymutatást, így törvényességi szempontból nem lehet megalapozott.

Azon túlmenően, hogy Belső-Erzsébetváros építészeti örökségének megóvása érdekében egy szakmailag helyes, és törvényes döntés meghozatalára kérjük Önöket, kérjük, hogy tartsák tiszteletben a környezetvédelem és az építészeti örökség védelme érdekében a választópolgárok széles körének egyetértésével fellépő civil szervezetek és elismert hazai és külföldi szakemberek véleményét is.

Budapest, 2009. február 10.

Tisztelettel

dr .Jávor István                dr. Bakó Katalin                         Delamaistra Mario

ÓVÁS! Egyesület               Nagydiófa Egyesület                  Szindikátus Egyesület

elnök titkár                         főtitkár-helyettes

Beliczay Erzsébet    Boda Zsolt.

Levegő Munkacsoport                 Védegylet

elnök helyettes          szóvivő

Votre navigateur ne gère peut-être pas l'affichage de cette image.
Votre navigateur ne gère peut-être pas l'affichage de cette image.
Votre navigateur ne gère peut-être pas l'affichage de cette image.
Votre navigateur ne gère peut-être pas l'affichage de cette image.
Votre navigateur ne gère peut-être pas l'affichage de cette image.

 

16:53 Publié dans urbanisme | Lien permanent | Commentaires (0)

Le parti socialiste (MSZP) suggère à Hunvald de démissionner

Après la mise en examen qui peut déboucher aujourd'hui mercredi 11 février, sur une garde à vue de 72 heures, de György Hunvald, maire du VIIème arrondissement de Budapest (Quartier juif) pour faux en écritures, abus de biens sociaux, etc., le parti socialiste demande à Hunvald de démissionner. Tout en lui conservant sa confiance, il lui suggère de démissionner du parti et de ses mandats électifs de manière à mieux se défendre contre les accusations. Sans commentaire...
La démission de Hunvald de son mandat électif au sein de l'assemblée de Budapest-capitale pourrait poser problème en raison de la faible majorité socialistes-démocrates libres (MSZP-SZDSZ). Le Maire de Budapest, Gábor Demszky se déclare attristé de ces évènements et rappelle dans une interview que l'assemblée de Budapest capitale avait eu de sérieuses discussions à propos de la sauvegarde du quartier juif. Les dirigeants de Budapest souhaitaient une règlementation d'urbanisme plus sévère de manière à conserver les immeubles du quartier juif. Hélas, ajoute Demszky, l'assemblée budapestoise a voté contre la proposition de la direction de Budapest, par un vote conjoint du MSZP (Socialiste) et du FIDESZ (opposition de droite) en faveur d'une position plus laxiste soumise par Hunvald.

Nous avions, sur le présent blog et sur le blog Sauvez Budapest, souligné la collusion des élus socialistes et de l'opposition de droite (habituellement plus agressive à l'égard des socialistes) au sein des assemblées de Budapest et du VIIème arrondissement, pour soutenir les menées corrompues conduisant à la destruction du patrimoine budapestois.

Gábor Demszky et Imre Ikvai-Szabó, son adjoint avaient eu le courage politique de proposer une règlementation plus respectueuse du patrimoine.

****************
Lemondásra szólította fel Hunvaldot az MSZPA VII. kerületi polgármestert többek között csalás, csalás kísérletével, hivatalos személy általi vesztegetéssel, illetve magánokirat-hamisítással vádolják. Kihallgatása ezekben a percekben is folyik. A Központi Nyomozó Főügyészség közlése szerint a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen a polgármester panasszal élt. Teljes a tanácstalanság a helyi szocialisták körében, Hunvald Györgyöt ugyanakkor lemondásra szólították fel. Ugyancsak Hunvald lemondását tartaná a legjobb döntésnek Demszky Gábor főpolgármester."
Article sur Hirszerzo.hu

Voir aussi origo.hu

10/02/2009

György Hunvald en garde à vue - Őrizetbe vették Hunvald Györgyöt

Le Parquet central principal a placé György Hunvald, maire socialiste du VIIème arrondissement de Budapest en garde à vue; le maire est entendu en tant que suspect dans les affaires immobilières d'Erzsébetváros (Quartier juif de Budapest)

***************
Őrizetbe vette Hunvald Györgyöt, a VII. kerület szocialista polgármesterét a Központi Nyomozó Főügyészség; a polgármestert gyanúsítottként hallgatják ki az erzsébetvárosi ingatlanügyekkel kapcsolatban. Article complet en hongrois sur HVG.HU

Voir aussi l'article paru dans index.hu

08/02/2009

Soirée des Mardis hongrois du 17 février - Soirée Erzsébetváros

Immeuble classé de la rue Klauzál laissé à l'abandon

 

40 rue Király, sauvé par une mobilisation des associations avant destruction complète, mais le toit a disparu

23, 25, 27 rue Király menacé


Depuis deux ans, l'association des Mardis hongrois de Paris s'est engagée, en soutien de l'Association ÓVÁS! à défendre Erzsébetváros, le quartier juif de Budapest contre la destruction massive de son architecture, de son urbanisme et l'expulsion de ses habitants.

Anna Perczel, architecte, l'une des fondatrices de l'Association ÓVÁS! sera notre invitée à la prochaine soirée des Mardis hongrois de Paris.
Elle aura lieu le mardi 17 février 2009 à partir de 20 heures à la Brasserie Flam's, 62, rue des Lombards 75001 Paris, métro Châtelet.

Nous pourrons discuter avec elle dans un cadre informel (ambiance brasserie) de l'évolution de la situation du quartier juif de Budapest. Beaucoup d'évènements se sont produits depuis que notre pétition en soutien de l'action de l'Association ÓVÁS! a déclenché l'expertise de novembre 2007 commandée par l'UNESCO. Beaucoup d'initiatives, une forte mobilisation, et aujourd'hui où en sommes-nous ?
Ce sont des questions que nous pourrons poser à Anna Perczel, auteure du livre Védtelen örökség - Unprotected heritage

Pour vous informer sur la situation actuelle, la lecture de deux articles parus dans la presse hongroise et traduits en français :
- l'interview par Magyar Narancs de Michel Polge, expert de l'ICOMOS-UNESCO
- un article signé Iván Bächer paru dans Népszabadság du 20 décembre 2008

Vous trouverez également des informations utiles sur l'évolution de la situation sur le Blog Sauvez Budapest et notamment la révélation des affaires maffieuses qui sous-tendent la destruction du quartier, ce que la presse hongroise qualifie de "Panama d'Erzsébetváros".

L'un des nombreux terrains vagues transformés en parking, suite aux démolitions, en attendant de se transformer en immeubles de qualité architecturale pitoyable, comme ci-dessous